9 Rookmelders: 2 vermoord en nog 7 op mijn dodenlijst!


Rookmelder (1)

                       Het vervangen van een batterij van de rookmelder

 

Ik word vrijwel nooit boos. Niet op mijn dochters, niet op mijn kat, niet op vrienden. Wel op apparaten. En met stip op mijn ´Boos forever’- lijstje staan de overlevende rookmelders in mijn huis. Nog sterker: ze staan op mijn dodenlijst.

Wie is verantwoordelijk voor de vormgeving van mijn rookmelders?

Onmogelijk dat een vrouw de rookmelder van bovenstaand plaatje heeft uitgedacht. (zie ook de gebruiksaanwijzing om een batterij te vervangen, klik op afbeelding). In ons huis hebben wij 9 rookmelders over 4 woonlagen verdeeld. Ze werken fantastisch. Bij het bakken van pannenkoeken kan het zo maar zijn dat ze alle 9 afgaan. En krijg ze dan maar eens alle 9 stil. Wie dat makkelijk lukt mag het zeggen. Wij, mijn twee dochters en ikzelf, kregen het niet voor elkaar. Graag beschrijf ik mijn rookmelder ervaring aan de hand van Jobs to be done, Pains & Gains (Canvas Osterwalder.

 

 1. 1.Gains van de rookmelder. 

  De verwachting is dat mijn rookmelders zorgen dat ik rustig kan slapen en ik gewaarschuwd wordt bij rook of beginnende brand. Zodat ik vlot maatregelen kan nemen om erger te voorkomen en dierbaren zichzelf vlot in veiligheid kunnen brengen. Een veilig gevoel dus.

 2. 2.Jobs to be done.

  Rookmelders installeren (is bij de bouw van het huis gebeurd), batterijen regelmatig vervangen. Zorgen dat batterijen op voorraad zijn. Zorg dat je de gebruiksaanwijzing kent. Weet dat als er eentje piept de batterij bijna leeg is. Pak dan de trap (zeker bij 2,7 –  3 meter hoge plafonds). Neem schroevendraaier mee en nieuwe batterij. Zoek de rookmelder met bijna lege batterij en vervang de batterij. Controleer en klaar. Helaas ….. zo werkt het niet (zie Pains).

 3. 3.Pains bij rookmelders die allen afgaan of rookmelders met een lege batterij.

  Wanneer alle rookmelders in jouw huis elkaars alarm overnemen bij het bakken van een pannenkoek vergaat horen en zien je. Het snerpend geluid pijnigt je hersenen. Alle rookmelders moeten worden uitgezet. Met 3 dames sterk, 1 trap en 2 krukken, 3 schroevendraaiers zijn we 2 maanden geleden de rookmelders te lijf gegaan. Ze hielden niet op! Dan maar de batterij verwijderen.  En hoe simpel het ook lijkt, het is nauwelijks te doen.

  Boven je macht zoek je het gaatje voor de schroevendraaier. Je drukt en volgens de gebruiksaanwijzing schuif je de onderkant van de rookmelder er zo af. Ja, ja. In 7 van de 9 rookmelders lukte dat met geen mogelijkheid. Wat we ook deden. Er gebeurde niets. Geen beweging in te krijgen. Dat leidt  tot enorme frustratie, wanhoop en woede.

  En dan heb je nog de lege batterij! Ook zonder dat het alarm afgaat en terugkerende piepen je dwingen om dezelfde procedure uit te voeren is het a. vrijwel onmogelijk om de rookmelder met lege batterij te vinden en b) de rookmelder is nauwelijks open te krijgen.

  Gisteren knerpte er om de paar minuten scherpe rookmelder-piepen door het huis. Op het moment dat je onder de rookmelder staat die je verdenkt, houdt het piepen op. Was het deze rookmelder of die van de kamer hiernaast of van de verdieping beneden in de hal of van de verdieping boven op de overloop of in de slaapkamer voor of achter? Om gek van te worden. Het heeft een halve middag in beslag genomen. En natuurlijk! Eenmaal gevonden was het weer een ramp om de batterij te vervangen, want het kreng ging maar niet open.

 4. 4.Onze Pain relievers uit de praktijk: Zet ze op de dodenlijst! Kill!!!

  • Als alle rookmelders afgaan en horen en zien vergaat je en je krijgt ze niet stil: gebruik de achterkant van de schroevendraaier of een hamer en sla hem van het plafond. Het bleek een effectieve wijze om het alarm lokaal te stoppen. Gewoon vermoorden.
  • Bij frequent afgaande rookmelders, terwijl er niets aan de hand is: plastic zak erover. Zorg wel dat je nog enkele rookmelders in werking houdt.
  • Overweeg nieuwe rookmelders aan te schaffen, die met een apart lampje (bijvoorbeeld blauw) aangeven dat hun batterij bijna leeg is. Nu zoek je je het apelazarus naar welke rookmelder af en toe piept. Ik doe een beroep op de rookmeldermakers, want een makkelijk vindbare rookmelder met lege batterij, heb ik nog niet aangetroffen.
  • Als je nieuwe rookmelders aanschaft: kies voor rookmelders met een batterijklepje aan de zijkant: ze bestaan!!!
 5. 5.Wat zou een rookmelder met Gain creators een mooi product kunnen zijn!

  Mijn verbazing is enorm: Wie heeft dit soort rookmelders bedacht? Waarom moet het zo moeilijk? En zeg niet dat alleen vrouwen niet weten hoe het moet. Een ingeschakelde buurman stond ook met zijn handen in het haar!

  Mijn verzoek aan apparaten-makers is: betrek mij en andere vrouwen bij het ontwerpproces van gebruiksvriendelijke apparaten, te beginnen bij rookmelders. Het kan een mooi product worden. Een product waar ik (en met mij vast vele anderen) vrolijk van wordt.

Ik buig mij graag over de Jobs to be done, Pains & Gains van producten en diensten.

Wie heeft vergelijkbare ervaringen? Wie heeft nog meer suggesties voor het verbeteren van klantervaringen? Ik ben benieuwd.

 

Deel deze informatie op: