Ben ik de doelgroep voor een spetterende 50+ sport!?


Op zoek naar een leuke andere sport was ik alleen in gedachten, tot ik op mijn mobiel een pop-up ‘Floating polo voor de fitte 50+er’ te zien kreeg. Ik doe aan indoor bootcamp, maar zwemmen leek mij ook wel iets. Waterpolo is mij te heftig,. Dus misschien is dit iets voor mij?

Ik voel mij als vijftiger echt geen senior. Blij wordt ik niet van Seniorennet, waar in heel lichtgrijze letters – slecht leesbaar – boven staat: ‘Voor de actieve 50-plusser’.  Een sport voor de fitte 50-plusser? Dat is het onderzoeken waard! Op zoek dus naar mede-vijftigers. Tja.

Afbeelding blog 4 floatin polo 50plus 160616 (2)

Eerdere zwemervaringen negerend: dom, dom, dom!

2 Maanden  geleden ben ik met mijn 18-jarige dochter baantjes gaan zwemmen. Het idee daarachter: Goed voor je hele lijf en weinig belastend. Aangekomen in het zwembad werden wij onmiddellijk en streng gedirigeerd naar de banen voor de vrije-tijd-zwemmers. In de ‘wedstrijdbanen’ was het een echte professionele bedoening. Te professioneel voor ons. Maar de vrijetijdsbanen: een ultieme tegenstelling. In het ondiepere gedeelte stonden zo’n 10 oudere mensen met thermoskannen thee en plastic bekers! Arrcchhh! Zigzaggend daaromheen hebben wij 24 baantjes gezwommen. En gelijk besloten: dat was de eerste en laatste keer. Voor ik mij voor de twee in het vooruitzicht gestelde gratis proeflessen  ‘floating polo’ laat strikken ga ik bellen.

Doen fitte vijftigers aan floating polo?

Omdat de SRO dit landelijk promoot informeerde ik bij 2 zwembaden in en bij Amersfoort. Mijn vraag was simpel: Hoeveel mensen van 50 doen er mee met 50plus floating polo? Het fitte heb ik er voor het gemak maar afgelaten. Dat zie ik wel als ik besluit de proef op de som te nemen.

Het antwoord van zwembad 1: ‘U vraagt of er ook vijftigers op floating polo zitten? Eh, tja, ik denk niet veel. Eh, weinig. Eh, misschien wel niemand? Ik kan wel vragen of de trainer u volgende week terugbelt?’ De eventuele detailinformatie van de trainer heb ik niet afgewacht. Zwembad 2 gebeld met dezelfde vraag. Het antwoord kwam zonder aarzelen: ‘Nou mevrouw. Als u wilt zwemmen met een aantal vijftigers, dan adviseer ik u aquajogging. Daar zitten er altijd wel een paar van bij. En het is een behoorlijke work-out’. Ik besluit ter plekke dat ik het hou bij indoor bootcamp.

Maar wat is dat toch met het overal noemen van de leeftijd 50?

Zo irritant. Zodra de leeftijd 50 jaar ergens bij staat kan je er gif op innemen dat het niet voor 50-jarigen is bedoeld. Voor wie dan wel? Natuurlijk: Het is voor de 70- en 75-plusser. Zoals een goede 70-plus vriend tegen mij zei: ‘Irene, als ik een vrouw van jouw leeftijd (of jonger!) zie zitten op een traplift of in een lage instapauto of op zo’n stoel die je als vanzelf op laat staan, dan word ik vrolijk. Het is helemaal niet gek om zo’n stoel te willen. Ik ben niet oud’! Ik had het kunnen weten! Die 50+ reclames zijn niet voor mij! Voor mij zijn reclames met anti-rimpel crèmes met foto’s van prachtige 25 jarigen. Maar die geloof ik niet! En daar staat niet eens een leeftijd bij.

Hoe interessant is de 50-plusser eigenlijk?

Ik ben op zoek naar interessante aanbiedingen voor mijn leeftijdsgroep. Dan bedoel ik de groep 45-65 jaar. Die telt ruim 4 miljoen mensen in Nederland. Hoe interessant is dat als doelgroep? De aantallen zijn er. Het is de groep die te boek staat als de groep waar de meeste vitaliteitswinst en gezondheidswinst te behalen is. De groep die bereid is te veranderen. De groep die zelfredzaam is en wil blijven. De groep die een heel andere toekomst voor ogen heeft dan de groep die nu 70  jaar of ouder is. De groep die steeds langer leeft. En niet zo’n beetje langer ook. Ik ben op zoek naar wat interessant is voor die groep. Vooral op het terrein van wonen, leven en werken. Wie heeft suggesties?

Afbeelding blog 4 floatin polo 50plus 160616 (1)

Be Sociable, Share!